De Tamaskan is een vrij grote en atletisch gebouwde hond, die qua uiterlijk op de grijze wolf lijkt. Ze zijn groter dan de Duitse Herder en Siberische Husky maar kleiner dan de Alaska Malamute. De gemiddelde schofthoogte van een volwassen Tamaskan ligt tussen de 60-70 cm, en het gewicht zit tussen de 25-40 kg. De zwaarst, geregistreerde Tamaskan weegt 50kg. Teefjes zijn meestal wat fijner van bouw en iets kleiner dan de reuen. Reuen zijn massiever van bouw, met bredere koppen en een zwaardere botstructuur. Tamaskan beschikken over een volle dubbele vacht, en is toegestaan in drie kleurslagen: Wolfs-Grauw, Rood-Grauw en Zwart-Grauw. De ogen zijn amandelvormig en komen voor in de kleuren bruin, oranje tot geel (wat zeldzaam is). Blauwe ogen zijn niet toegestaan.

Temperament

Tamaskan zijn intelligente honden, die gebruikt kunnen worden voor verschillende hondensporten. Denk hierbij aan behendigheid, gehoorzaamheid maar ook sledehondensport (in Nederland is dit alleen toegestaan met vergunning!). Er zijn ook Tamaskan getraind als speur en reddingshond, ze beschikken over een goed reuk-en-uithoudingsvermogen. Sommige Tamaskan zijn ook geschikt voor werk als therapie/hulphond, ze beschikken over een vriendelijke en relaxte persoonlijkheid. Ze zijn sociaal en goed in de omgang met mensen, kinderen, andere honden en andere huisdieren (katten, kippen, konijnen, hamsters, parkieten enz.) mits ze goed gesocialiseerd zijn hiermee. Enkele lijnen van de Tamaskan zijn iets terughoudender en/of hebben een hogere prooidrift. Tamaskan hebben moeite met alleen blijven, mensen die een hele week werken kunnen dan ook beter niet aan dit ras beginnen. Tamaskan die lang alleen worden gelaten kunnen geestelijk wegkwijnen en hun onlusten botvieren op uw interieur, gaan huilen/janken en proberen om uit te breken. De Tamaskan houdt ervan om gaten te graven en kan vrij sterk trekken aan de lijn, beide eigenschappen die ze hebben geërfd van hun voorouders de poolhonden. In tegenstelling tot sommige van hun voorouders kunnen Tamaskan over het algemeen vrij goed loslopen, en zullen ze met goede training ook bij u komen als ze worden geroepen.

Geschiedenis

De Tamaskan is ontstaan in 2006 na onenigheid bij de Utonagan (een ‘ras’ die dezelfde doelen nastreeft als de Tamaskan). Een aantal fokkers van de Utonagan besloten om zelf verder te gaan en nieuwe honden in te kruisen, waarna ze de honden een nieuwe naam hebben gegeven: Tamaskan Dog. De basis van de Tamaskan bestaat dus uit Utonagan honden en hier zijn vervolgens kruisingen, die vanuit Finland zijn geïmporteerd, aan toegevoegd. Deze kruisingen bestonden uit voornamelijk Siberische Husky (sport/werk lijnen) met daarin een Tsjechoslowaakse Wolfhond & een Amerikaanse Wolfhond ingekruist. Een aantal jaren later is er ook een Saarloos Wolfhond toegevoegd als nieuw bloed, en in de toekomst wordt onze Tsjechoslowaakse Wolfhond Kaylee ook ingekruist. Elke hond die aan het ras is toegevoegd is zorgvuldig geselecteerd op gezondheid, temperament en uiterlijk. De Tamaskan is de laatste jaren sterk gegroeid en is nu terug te vinden over de hele wereld. Alle Tamaskan wereldwijd worden geregistreerd door het Tamaskan Dog Register (TDR), deze bestaat uit een internationale commissie. De TDR onderhoudt de stambomen en medische dossiers bij voor alle authentieke, geregistreerde Tamaskan. De British Tamaskan Club (BTC), de National Tamaskan Club of America (NTCA), de National Tamaskan Club of Canada (NTCC), en de Nederlandse Tamaskan Club (NTC) zijn allemaal aangesloten bij de TDR.

In het kort

Land van herkomst: Finland
Gewicht reu: 29 tot 43 kg
Gewicht teef: 25 tot 39 kg
Hoogte reu: 63 tot 84 cm
Vacht: Dikke dubbele vacht (dichte ondervacht en grove bovenvacht)
Kleur: Wolfgrijs/rood-grijs/zwart-grijs
Levensduur: 4-15 jaar (verwachting)

Links

- Tamaskan Dog Register (internationaal)
- Nederlandse Tamaskan Club
- Tamaskan Dog forum (internationaal)